Stel je moet twee enorme transformatoren verplaatsen in een super drassig landschap. Wat doe je dan?
Voor deze vraag stond Jelle Bijlsma B.V. deze zomer. Er moesten namelijk twee transformatoren verplaatst worden van ieder 250 ton! Het tilwerk werd door de transporteur Mammoet gedaan en de GGI’ers hadden de klus om de grond klaar te maken voor deze kilo’s.
Waarom de grond klaargemaakt moet worden? Nou, het gebied was één groot drassig weiland, vol met plassen, modder en veen. Als je daar zelf overheen zou lopen, zak je al weg. Stel je voor als je daar met een hele zware wagen overheen rijdt. Die komt gelijk vast te zitten!
De eerste uitdaging was de transformatoren naar de plek krijgen. Het kanaal ernaast was hier perfect voor, maar deze was nog niet diep genoeg voor de schepen die de transformatoren verplaatsen. Dus de GGI’ers hebben eerst de hele vaargeul uitgebaggerd en dieper gemaakt. Nu konden de schepen er doorheen! Ze hebben ook de kade sterker gemaakt, zodat de vracht goed aan land gezet kon worden.
De volgende uitdaging: het water. Om de grond sterker te maken, moest zoveel mogelijk water eruit gehaald worden. Hoe? Met drainage! Simpelweg worden er dan een reeks aan geulen gegraven en buizen aangelegd. De buizen zijn gekoppeld aan grote waterpompen die het grondwater steeds wegpompen. Zo werd de grond droger en kon deze meer gewicht dragen. De GGI’ers hebben wel 7 kilometer aan geulen gegraven!
Het transport vond plaats midden in het broedseizoen van veel weidevogels. Om ervoor te zorgen dat niets verstoord werd, werkte Jelle Bijlsma samen met de lokale vogelwacht. Vogels werden naar andere plekken geleid en het gebied werd geïnspecteerd, zodat de vogels én de GGI’ers niet gestoord werden.
Oké! Het kanaal was klaar, het water was weg en de vogels waren vertrokken. Nu was het tijd om de weg zelf klaar te maken. Eerst werd de weg helemaal gelijk gemaakt. Hier was heel veel zand nodig. Echt heel veel. Er waren wel drie schepen per dag twee weken lang nodig om al het zand er naartoe te krijgen. Vervolgens werd de route bedekt met industrieplaten. Voor de route van anderhalve kilometer waren meer dan vierduizend platen nodig.
Het was een monsterklus, maar in juni was alles klaar en kon Mammoet de transformatoren naar de juiste plek tillen!