Je ziet ze overal. De lange groene stroken langs autowegen. Deze bermen lijken misschien niet belangrijk, maar niets is minder waar (kijk ook de aflevering van Praat Groen Met Me: kennisenkracht.nl/ontdek/praat-groen-met-me). Ze heel zijn belangrijk voor de insecten en planten in Nederland en de provincie Zeeland heeft daarom een speciaal plan om de bermen bij de houden.
De provincie heeft 558 hectare aan bermen langs de weg. Dat is even groot als bijna 800 voetbalvelden! Omdat het zo’n belangrijk deel van de natuur is in Zeeland, zijn ze bij bepaalde bermen begonnen met ecologisch bermbeheer.
Dat betekent niet dat ze bermen laten verwilderen. Dat kan niet, want mensen moeten natuurlijk veilig op de autowegen kunnen rijden. Maar wat is het dan wel? Nou, bij normaal bermbeheer worden de planten en het gras geklepeld. Dan wordt het met een machine kort geslagen en blijft al het groen liggen. Het groen laten liggen klinkt misschien goed, maar daardoor groeit een berm helemaal dicht en krijgen veel bloemen en insecten geen kans meer.
Daarom is ecologisch bermbeheer ontstaan. Het verschil is simpelweg dat zodra de berm gemaaid is alle resten worden meegenomen. Daardoor krijgen veel meer verschillende bloemen de ruimte om te groeien. Die trekken vervolgens ook veel meer verschillende soorten insecten aan.
Schapen zijn hier ook goed in: lees het artikel!
Zeeland is er sinds 2020 mee bezig en de provincie ziet duidelijk verschil. Er zijn een stuk meer vlinders in de ecologische bermen en wel drie keer zoveel bijen! Dit jaar vindt het beheer in de lente en zomer plaats, dus kan je GGI’ers in actie zien. Maar het resultaat van hun harde werk kan je het hele jaar door langs de weg bewonderen!