Vandaag begint jouw klus middenin het grasveld. En op een speciaal moment. Het gras staat nu op z’n hoogst!
Ieder jaar in mei is het tijd voor de eerste snede. Dit is de eerste keer dat het gras wordt gemaaid na de winter. Dan staat het dus een stuk hoger dan de rest van het jaar. En dat mag jij gaan kortwieken!
Maar waarom wordt het dan niet eerder gemaaid? Nou, omdat het gras net een beetje warmte nodig heeft om extra voedzaam te worden. En in mei is meestal de zon al doorgekomen. Het gras zit dan propvol voedingstoffen wat het heel gezond maakt voor de koeien. Het is zelfs zo voedzaam, dat de eerste snede wordt bewaard, zodat boeren hun koeien er het hele jaar mee kunnen voeren. Dit voedzame gras zorgt voor meer melk, dus het is belangrijk dat het goed gebeurt!
Je doet dit in 5 stappen:
Stap 1: Maaien
Ja, logisch. Hier begint het mee! Maai het gras niet te kort, zodat het daarna weer snel kan doorgroeien.
Stap 2: Schudden
Om het gras te laten drogen, ga je het gras na een paar dagen even goed opschudden.
Stap 3: Harken
Daarna hark je al het gras in mooie stroken. Deze stroken worden wiersen genoemd.
Stap 4: Hakselen
Nu haal je de stroken op met een hakselaar. Die hakt de grassprieten in kleinere stukken, zodat ze beter bewaard kunnen worden.
Stap 5: Inkuilen
Je stapelt al het gras laag voor laag op in een graskuil. Nu heb je een soort graslasagna, waar de koeien het hele jaar van kunnen eten!
Omdat het gras zo hoog staat, kunnen vogels en hertjes zich er ook in verstoppen. Dus je moet goed opletten waar je maait. GGI’ers gebruiken vaak GPS om nesten te markeren, zodat je er netjes omheen kan maaien.